Modni savjeti

Kako odabrati boju vjenčanice?

Ako vam je koža svijetlije puti najbolje ćete izgledati u žutoj ili boja bjelokosti . Vjerojatno biste trebali izbjegavati čisto bijelu jer biste mogli izgledati isprano. Ako vam je koža srednje boje s prigušenim roza tonovima odlučite se za kremastije boje. Ako vam je koža srednje boje s prigušenim žutim tonovima - pokušajte s dijamant bijelom ili šampanjac. Ako imate tamniju put pristajat će vam većina bijelih nijansi haljina. Ako imate tonove žute ili maslinaste, izbjegavajte žutu ili boju slonove kosti, a robajte s čisto bijelom ili rum roza vjenčanicom.

Kako odabrati tkaninu za određenu prigodu?

Da biste znali odabrati tkaninu (materijal) od koje će biti sašiven vaš odjevni predmet, morate najprije nešto znati o krojevima i modelima.

Ukoliko tražite tkanine za svečane haljine važno je da se tkanina ne gužva, da dobro stoji na tijelu i pristaje licu. To znači da dobra odjeća mora biti sašivena od fine tkanine, bilo da se šije raskošna ili jednostavna odjeća. Kada birate, npr. model haljine, odaberite jednostavan kroj. U jednostavnoj haljini žena je izvrsno odjevena za svaku prigodu. Mnogo je ljepše ako svoju haljinu istaknete jednostavnošću nego ako je suviše nakitite. Kvaliteta tkanine iznimno je važna upravo za jednostavnost naljine.

Kada kupujete tkaninu, prislonite je uz lice oogledajte se u zrcalu da vidite odgovara i boji vaše put, očiju i kose. Poneke žene smatraju da im neka boja ne pristaje uz lice ili kosu, pa ne nose takve boje. No, to ne mora biti tako. I poznati je kreator Dior rekao: Svakoj ženi pristaje svaka boja, samo treba pronaći pravi ton i nijansu. Ako ste pronašli svoj stil odijevanja, odabrali svoju boju, znat ćete odabrati i tkaninu za odjevni predmet koji želite sašiti.

Prije negoli krenete u kupnju nove tkanine, pogledajte što imate u garderobi. Morate paziti na sklad boja, kao i na to da ostali dijelovi garderobe (puloveri, rukavice, cipele i torbice) bojom odgovaraju tkanini koju namjeravate kupiti pa stoga kombinirajte boje tako da vaša garderoba čini skladnu cjelinu. 


Održavanje tkanina

 

·         Acetat

Sintetički materijal ljupkog sjaja koji meko pada. Sličan je svili. Široko se upotrebljava kao podstava u kaputima, jaknama, itd. Acetat nije baš čvrst i slabi pod utjecvajem kemikalija. Jako se gužva u pranju. Pere se kod 40 ˚ C. Glača se kod niskih temperatura.

·         Akril

Poznat i kao Orlon, Courtelle i Dralon. Izdržava sunčevo svjetlo i mnoge kemikalije. Trajnost je približna onoj kod najlona ili poliestera. Pranjem gubi oblik. Pere se kod 40˚ C a preporuča se nježni ciklus pranja. Nije podoban za sušenje u sušilici rublja.

·         Angora

Prirodan životinjski proizvod. Dobiva se od zečeva. Pere se ručno kao vuna – vidi vunu. Angora gubi dlake pa ju stoga treba prati odvojeno.

·         Pamuk

Odjeća izrađena od pamuka je udobna, trajna, lako se pere i ima vrhunski kapacitet upijanja. Kakvoća pamuka zavisi o čistoći pamuka, duljini niti i bojenju. Bijeli se pamuk može prati u vrućoj vodi. Obojeni bi se pamuk trebao prati prema uputama na naljepnici jer je kakvoća boje ona koja određuje temperaturu pranja.

·         Jedrenina

Grubo tkana prirodna tkanina izrađena od pamuka ili konoplje. Upotrebljava se za izradu predmeta kao što su torbe, cipele, uniforme i odjeća za vanjsku uporabu. Slijedite upute za održavanje tkanine od koje su predmeti napravljeni.

·         Šifon

Njegova prozirnost, lakoća i žitkost čine ga traženim za vjenčane haljine. Napravljen je od svile pa bi s njim tako i trebalo postupati – što znači nježno! Često se preporuča ručno pranje.  Ili, pranje kod 30 °C u programu za nježno pranje s deterdžentom za posebno fino pranje. Nemojte sušiti u sušilici rublja.

·         Cic

Od finih niti gusto tkani pamuk. Glatke i ravne površine. Postupajte s njim kao što biste s pamukom ali pripazite na naljepnicu – cic može biti napravljen od mješavine pamuka i poliestera koji se može tretirati voskom.

·         Damast

Nazvan prema Damasku gdje je Marco Polo prekrcavao robu. Slijedite naljepnice s uputama za njegu materijala od kojega je napravljen. Damast je specijalni tip tkanja pa tako damast tkanina može biti izrađena od različitih materijala kao što su svila, pamuk ili poliester. Izvorno, damast je uvijek bio izrađivan od pamuka. Kasnije se koristila i svila (svileni damast je također poznat kao žakard – Jacquard, prema francuskom izumitelju načina tkanja). Danas se damast može naći izrađen kao mješavina tekstila – na primjer s poliesterom.

·         Denim

Kaubojski materijal. Gusto tkanje pamuka ili mješavine poliestera keper odnosno kosim vezom. Postupajte s denimom kao s obojenim pamukom jer kakvoća tekstilne boje određuje temperaturu pranja – obično 40  °C. Uvijek perite i glačajte s unutrašnje strane. Sušenje u sušilici rublja.

·         Elastin

Elastično vlakno. Upotrebljava se za kupaće kostime, donje rublje, čarape, gaćice. Obično se s njim može postupati na isti način kao i s materijalom s kojim je pomiješan. Nemojte izbjeljivati klorom.

·         Gabarden

Gusto tkanje izrađeno od vune ili mješavine poliestera i vune. Gabarden je poseban način tkanja. Tradicionalno izrađen od vune ali se izrađuje i od pamuka i sintetičkog materijala. Slijedite upute za održavanje materijala od kojeg je izrađen.

·         Vlakna šuplja u sredini

Sintetička šuplja vlakna, često poliester. Vlakna šuplja u sredini povećavaju mogućnost izoliranja. Jedno od njegovih robnih znakova je Hollofil. Može se prati na 60 °C i sušiti u sušilici rublja pri niskim temperaturama.

·         Isoli

Dobio je nadimak "materijal za znojenje".Slijedite upute za održavanje za materijal od kojeg je izrađen.

·         Čipka

Pojavljuje se kao svilena, pamučna ili sintetička. Često se naziva prema francuskim gradovima koji su se bili specijalizirali u njihovoj proizvodnji kao što su to Chantilly, Valenciennes i Calais. Slijedite upute za održavanje za materijal od kojega je izrađena.

·         Janjeća vuna

Prirodni životinjski proizvod. Fina mekana vuna od prvog striženja koja je finija, lakša i mekša od vune sljedećih striženja. Pere se kao vuna, vidi vunu.

·         Lan

Prirodni biljni proizvod koji se jako gužva i teško glača. Skuplja se kod pranja. Deterdžent ne smija sadržavati bjelilo koje oštećuje materijal. Nemojte trljati. Lan je najbolje prati kao nježno rublje.

·         Materijal koji je proizveo čovjek

Industrijski proizvedeno vlakno koje se može svrstati u dvije kategorije – regenerirano vlakno i sintetičko vlakno. Postupajte pažljivo. slijedite upute za svaki materijal.

·         Mikro vlakno

Posebno tanko sintetičko/kemijsko vlakno. Iznimno kompaktno ali još uvijek ima prostora za disanje. Upotrebljava se kod sportske odjeće (štiti od vjetra i vode) i kod donjeg rublja (propušta zrak i vlagu ali ostaje suho). Materijal se pere samo u ciklusu nježnog pranja s dodatnom vodom kod 30 °C. Nemojte centrifugirati niti sušiti u sušilici rublja.

·         Modal

Modal vlakna su umjetna celulozna vlakna ali s drugačijom unutrašnjom građom nego li kod viskoze. Perite na 60 °C i glačajte na najvišoj temperaturi. Materijal se može sušiti u sušilici rublja.

·         Najlon

Najlon ili poliamid nadilazi sve ostale vlaknaste materijale kako po izdržljivosti na habanje tako i po čvrstoći. Nalon je osjetljiv na svjetlo te požuti i postane krhak kada je izložen suncu. Upotrebljava se za pojačanje svih vrsta sportske odjeće kao i kod torba i druge opreme. Pere se kod 40 °C.

·         Oilskin

Površina materijala tretirana je voskom. Skoro nepropusan. Nemojte ga prati ili kemijski čistiti. Čistite ga vlažnom krpom ili polijevanjem/tuširanjem. Navoštite u svrhu održavanja.

·         Poliamid

Ne skuplja se u pranju. Donje rublje, bluze i čarape peru se kod 40 °C u normalnom programu pranja u slabo napunjenoj perilici. Lagani materijal može se prati kod 60 °C ali je odjeća obično čista već kod 40 °C. Nježni ciklus vrtnje i sušenje u sušilici rublja kod najviše 60 °C.

·         Poliester

Poznat i kao Terylene, Diolen, Dacron i Tetoron. Zadržava svoj oblik i trajan je. Otporan je na sunčano svjetlo i većinu kemikalija. Manje je osjetljiv na toplinu od ostalih sintetičkih vlakana. Upotrebljava se kod svih oblika odjeće i često se miješa s pamukom ili viskozom. Pere se kod 40 °C.

·         Poliesterska ispuna

Perite jakne i stvari od pamuka/poliestera ili najlona s poliesterskom ispunom u slabo napunjenoj perilici. Nježne boje perite kod 60 °C a boje kod 40 °C. Sušite u sušilici rublja pri temperaturama preporučenim za ova vlakna.

·         Polipropilen

Lakši od ostalih tekstilnih vlakana. Čvrst, savitljiv i može podnijeti većinu kemikalija ali je osjetljiv na svjetlo i toplinu. Upotrebljava se, među ostalim, za sportsko donje rublje. Pere se kod 40 °C.

·         Poplin

Gusto tkani materijal s dvostruko više horizontalnih od vertikalnih niti. Pojavljuje se kod čistog pamuka i mješavine pamuka i poliestera. Upotrebljava se kako za košulje tako i za polo majice. Poseban način tkanja. Slijedite upute za održavanje materijala od kojega je napravljen proizvod.

·         PVC

Odjeća izrađena s plastičnom presvlakom od PVC-a, kao što je odjeća za kišu, pere se u malo napunjenoj perilici kod 40 °C. PVC ne podnosi centrifugiranje kao ni sušenje u sušilici rublja. Odjeća izrađena od PVC-a zbrinjava se kao i drugi opasni toksični materijali.

·         Svila

Svila je fino vlakno, meko, vrlo sjajno, samo se malo gužva i ima vrlo dobru sposobnost izolacije. Kao i druga prirodna vlakna, može upijati vlagu i stoga se ugodno nosi. Ne nabija se statičkim elektricitetom. Pere se ručno ili nježnim deterdžentom i odgovarajućim programom pranja. Nikada se ne suši u sušilici rublja.

·         Sportska vuna

Specijalno predena vuna koja ostavlja korisnika hladnim i kod naporne fizičke aktivnosti. Lako se pere.  Ne posebno čvrsta. Kombinacija materijal napravljenog od poliestera i vune. Pere se kod 40 °C. Suši se u sušilici rublja kod niskih temperatura.

·         Triacetat

Kvalitetniji je za nošenje od acetata – manje se gužva u pranju, može izdržati sunčevo svjetlo i čvršći je. Nije posebno čvrst. Pere se kod 60 °C – iako boja odjeće može značiti da se može prati tek kod 40 °C.

·         Til

Til izgleda kao pletivo. Uobičajeno se izrađuje od svile ali danas se često izrađuje od sintetičkih materijala (obično poliestera). Slijedite upute za njegu materijala od kojeg je izrađen.

·         Vuna

Od ovce, konja, deve, zeca i drugih dugodlakih vrsta. Vunena odjeća se pere s programom za vunu. Vuna se kod previše rukovanja lako stanji i skupi. Vuna se ne smije pustiti da se namače. Pere se programom za vunu s blagim deterdžentom bez enzima ili bjelila. Klor oštećuje vunu. Vunu se smije nježno centrifugirati ali ne i sušiti u sušilici rublja.

·         Velur

Izvorno tkan izričito od svile.  Danas se velur izrađuje i od pamuka i viskoze. Velur ima dulje i mekše dlačice od baršuna i plišanu građu. Slijedite upute za njegu materijala od kojeg je napravljen.

·         Viskoza

Najupotrebljavanija od takozvanih regeneriranih vlakana. Udobno mekana za nošenje i upija vlagu tijela kao i proizvod od pamuka. Viskoza nije čvrsta kada je mokra i jako se gužva – može se i skupiti u pranju. Pere se kod 60 °C – iako boja odjeće može značiti da se treba prati tek kod 40 °C.